Yazar: Melek KAYA
Uzaya Giden İlk Kadın
Sovyet kozmonotu Valentina Vladimirovna Tereşkova, yaklaşık 60 yıl önce uzaya çıkan ilk kadın ve ilk sivil olarak tarihe geçti.
Valentina Tereşkova, Rusya’daki Masslenikovo’da 6 Mart 1937 yılında dünyaya geldi. Tekstil işçisi bir anne ile tarım sektöründe traktör sürücüsü olarak çalışan bir babanın kızı olan Valentina, babasını doğumundan iki yıl sonra II. Dünya Savaşı’nda kaybetti. Lisede eğitim hayatına ara vermek durumunda kaldı. Bir fabrikada işçi olarak çalışmaya başladı.
Hobi amaçlı yerel bir havacılık kulübüne kaydoldu ve paraşütçülük eğitimi aldı. 21 Mayıs 1959’da 22 yaşındayken ilk atlayışını yaptı. Çalıştığı fabrikada Tekstil Çalışanları Paraşüt Kulübü’nü kurdu ve başkanlık yaptı. 1961 yılında Komünist Gençlik Kolu (Komsomol) sekreterliğini yaptı. Ardından Sovyetler Birliği Komünist Partisi’ne katıldı.
Sovyetler Birliği uzaya kadın gönderme fikrine ve şartlarına uygun 4 aday buldu. Biri Valentina Tereşkova’ydı. Bu 4 aday eğitim programına alındı. Programda ağırlıksız uçuşlar, paraşüt atlamaları, izolasyon sınamaları, merkezkaç sınamaları, roket kuramı, uzay mühendisliği ve pilotluk eğitimi vardı.. Valentina geçmişindeki paraşütçülük deneyimi sayesinde daha şanslıydı. Programın sonunda, Tereşkova’yı SSCB Devlet Başkanı Nikita Kruşçev ilk uzay kadını ilan etti.
Valentina, 16 Haziran 1963’te, Vostok 6 uzay aracı ile uzaya çıkan hem ilk kadın hem de ilk sivil oldu. Vostok 6 ile Dünya yörüngesinde 48 tur attı ve yaklaşık üç gün boyunca uzayda kaldı. Gönderilen telsiz çağrılarına cevap vermedi ve otomatik sistemle geri dönmesi sağlandı.
Uçuşundan sonra, Zhukovsky Air Force Academy’de eğitim gördü ve buradan kozmonot mühendisi olarak mezun oldu. 1977’de mühendislikte doktora kazandı fakat hayatına siyaset ile devam etmeyi tercih etti. Hâlâ Rusya Meclisi’nde görev yapıyor.
Detaylı bilgi için dergimizin 4. sayısına ve daha çeşitli bilgiler için sayı arşivimize göz atabilirsiniz.
Ne güzel bir yazı!