Yazar: Ela Gülsever Editör: Nazlıcan Güvenoğlu

İnsanlık tarihinin başından beri buralara gelebilmek için maddi yatırımların yanı sıra çok emek ve zaman harcadık. Zaman zaman kazalar ve talihsizlikler yaşadık ancak hepsi bizim için ders niteliğindeydi. 1967’den beri uğruna çok fedakarlık yapılan uzay araştırmalarının bazı kırılma ve dönüm noktaları oldu. Adeta uzay çağının basamakları ve öncüleri gibiydiler. Bu adımlardan en büyüğü NASA tarafından geliştirilen Gemini Misyonu’dur. Birçok yeni bilgiyi ve tecrübeyi edindiğimiz bu proje, adeta bir bebeğin ilk yaşı gibi ilklerle doluydu. NASA, Ay’a yapılacak insanlı uçuş projesi (Apollo Misyonu) için gerekli olan önemli mekanizmaların test edilmesi amacıyla Gemini Projesi’ni geliştirmiştir. Bu mekanizmalar şunlardır: Araçlar arası kenetlenme, EVA (Araç Dışı Aktivite) deneyimi, uzun süreli uçuşlarda insan dayanıklılığını ölçmek.

NASA, Gemini Misyonu kapsamında 1964-1966 tarihleri arasında ikisi insansız, onu  insanlı olacak şekilde toplam on iki adet uçuş gerçekleştirdi. Gemini uzay aracı, küçüktür ve kapsül görünümündedir. İçerisine 2 mürettebat alabilecek şekilde tasarlanmıştır. İkizler anlamına gelen ”Gemini” ismi de bu sebeple verilmiştir. Fırlatma, Titan II GLV roketi ile gerçekleşti. Titan II GLV ya da bir diğer adıyla Gemini-Titan, Kıtalararası Balistik Füze (ICBM) sınıfına giren oldukça büyük ve güçlü bir roketti. 

Gemini Misyonu Görevleri

Gemini-1 ve Gemini-2’de mürettebat bulunmuyordu.  İnsanlı uçuş için yer destek ekibine eğitim niteliğindeydi. Bu araçların içinde insan ağırlığında cansız mankenler bulunuyordu. Gemini-3 ise iki insanlı uçuşun gerçekleştirildiği ilk uzay misyonu olmayı başardı. Gemini-4’te ilk kez bir astronot araç dışına çıkmayı başarmıştır (EVA). Gemini-5 uzun süreli uçuşu sayesinde uçuş dayanıklılık rekoru kırmıştı. Gemini-6 ve Gemini-7 uzayda başarılı bir kenetlenme gerçekleştirmişti. Gemini-8, Neil Armstrong’un mürettebatında bulunduğu araçtır. Araç içi sistem arızası da yaşanan ilk uçuş olmuştur. Sonrasında sorun başarılı bir şekilde çözülmüş ve misyonun aksamasına sebep olmamıştır. Neil Armstrong soğukkanlılığı sayesinde kenetlenme sırasında çıkan problemi iletişim aksaklığına rağmen çözmüştür. Bu durum, ileride gerçekleştirilen Apollo-11 görevine seçilmesinde büyük bir etken olmuştur.

Gemini Misyonu ve Neil armstrong
Neil Armstrong

Gemini projesi, neredeyse her bir uçuşunda ayrı bir ilke ve rekora imza atmıştır. Uzay tarihi açısından çok önemli bir yere sahiptir. 10 ayrı ekip ve uzaya çıkardığı 16 astronot ile (bazıları bu proje sayesinde 2 kez uzaya çıkma fırsatı buldu) Apollo Misyonu’nun öncüsü konumuna gelmiştir.

Yazının devamına aşağıda linkini verdiğimiz 20.sayımızdan ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar

https://online.fliphtml5.com/xpoqw/vyya

Kaynakça

Yazı ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz aşağıdaki kaynaklardan faydalanabilirsiniz.

https://www.no-regime.com/ru-tr/wiki/Gemini_10

Dergimizin diğer sayılarına ve yazılarına ulaşmak için şu linke tıklayabilirsiniz: spektrumdergi.com/spektrum-sayilar/